Je Praha - Černý Most vaše správná prodejna?
Moje nákupní seznamy 0 Nákupní košík
HORNBACH Praha - Černý Most Otevírací doba
Chlumecká 2398
198 00 Praha - Černý Most

servis-prahacm@hornbach.com
+420 225 357 - 000
po - pá: 7:00 - 21:00 hod.
so - ne: 8:00 - 21:00 hod.
24. 12. 2024 8:00 - 12:00 hod.
25. 12. 2024 zavřeno
26. 12. 2024 zavřeno
31. 12. 2024 8:00 - 12:00 hod.
1. 1. 2025 zavřeno
Tuto informaci jste si vytiskli dne 22.12.24 v 5:53 h. Prosím vezměte na vědomí, že kvůli náhlým pohybům cen na světových trzích se ceny na tomto výtisku mohou lišit od aktuálních cen v den nákupu v prodejnách nebo na e-shopu.

  • Nikdy negrilujte v uzavřených prostorech (garáž, zastřešené prostory apod.)
  • Ke grilu si neoblékejte žádné oblečení z umělých vláken, ideálně noste zástěru na grilování.
  • Držte děti a domácí čtyřnohé miláčky od grilu dál. V mžiku by se mohlo něco stát.
  • Pro zapalování dřevěného uhlí používejte výhradně certifikované podpalovače pro gril s osvědčením. V žádném případě nepoužívejte pro podpal líh ani benzín.
  • Vždy používejte pro rozdělávání ohně žáruvzdorné rukavice a dlouhé kleště. Platí to jak u plynového, tak u grilu na dřevěné uhlí.
  • Grilovací přístroje jsou velmi horké a nesmí se s nimi při grilování hýbat.
  • V žádném případě nehaste plameny vycházející z plynového grilu či hořící tuk pomocí vody.
  • Po dogrilování položte poklop na gril a uzavřete všechny větrací štěrbiny. U plynového grilu nejprve vypněte přívod plynu na lahvi a poté hořáky.
  • Před čištěním nechte gril zcela vychladnout.
  • Plynové lahve nikdy neskladujte na slunci, ale v co možná nejchladnějším prostředí. Po použití plynového grilu bezpodmínečně zavřete všechny plynové kohouty. V opačném případě by mohly být zdravotní následky zcela devastující.

  • Vždy gril dobře smontujte a zkontrolujte. Zajistěte stabilitu grilu na nehořlavém podkladu.
  • Gril musí být umístěn v dostatečné vzdálenosti od hořlavých látek, alespoň 3 metry. Velkým horkem, které se kolem grilu utvoří, by mohly snadno začít hořet snadno vznětlivé látky.
  • Pro případ nehody mějte připraven hasicí přístroj či kbelík s pískem.
  • Zbytky vyhazujte pouze do určených nádob z kovu popř. nehořlavých materiálů.

3 nejčastější otázky při výběru grilu

Při skladování mohou brikety i uhlí zvlhnout, nechte je před použitím hodinku proschnout na slunci.

Dřevěné brikety Dřevěné uhlí
  • ty z tvrdého dřeva nekouří, mají vyšší výhřevnost, déle hoří a můžete je znovu podpálit
  • nevýhodou je různá velikost, takže žár není stejnoměrný
  • díky stejné velikosti brikety rovnoměrně hoří a zajišťují tak stejnoměrný žár, který je pro gril zásadní
  • nelze jej znovu podpálit

  • Položte na gril 2 kostky Pepa nebo 2 smotky přírodního podpalovače a zapalte.
  • Postavte na ně zapalovací komín naplněný briketami nebo uhlím a nechte rozhořet.
  • Jakmile se nahoře objeví první žhavé uhlíky, odstraňte komín, rovnoměrně uhlíky rozprostřete a začněte grilovat.

  • Rovnoměrně rozprostřete topivo na gril a postříkejte tekutým podpalovačem.

  • Nevýhody: když dáte podpalovače moc, načichne vám od něj jídlo, když jej dáte málo, uhlí nebo brikety se nerozhoří.

  • Teploměr na poklopu grilu vám ukazuje přesnou teplotu uvnitř grilu.
  • Teplotu si regulujete sami přivíráním průduchů jak na víku, tak ve spodní části grilu.
  • Při grilování na dřevěném uhlí nenechte odkapávat tuk do rozžhaveného uhlí. Přitom může vznikat kouř, který obsahuje rakovinotvorný benzopyren.

Pro grilování nepoužívejte maso nakládané do solných roztoků. Působením horka se přitom mohou uvolňovat rakovinotvorné látky, takzvané nitrosaminy. Nejznámějšími zástupci této skupiny jsou šunky, uzená slanina, játrová paštika a párky – ty na gril v žádném případě nepatří.

Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do žhavého uhlí, jelikož přitom může vznikat rakovinotvorný kouř. Pro zachycování tuků můžete používat speciální záchytné misky z hliníku nebo smaltovaného ocelového plechu.

Pro grilování používejte výhradně oleje pro vysoké teploty. Oleje s násobně nenasycenými mastnými kyselinami reagují na horko velmi citlivě, rychle oxidují a mohou vytvářet rakovinotvorné látky.

Olivový, řepkový nebo arašídový olej obsahují převážně jednoduché nenasycené mastné kyseliny a proto vydrží při grilování vysoké teploty.

Dbejte na to, aby uhlí bylo řádně rozžhavené a prohořelé, ideálně nechte gril roztápět 45 minut. Předtím se vypařují rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky (PAK).

Gril s výměnnými středy vám uvaří cokoliv. Geniální, jednoduché a praktické. Střed na grilu si vyměníte podle toho, co chcete zrovna vařit:

  • grilovací mřížka – pro přípravu steaku či zeleniny
  • pizza pánev – pro přípravu pizzy, chleba, koláče
  • litinový hrnec – pro přípravu omáček a guláše
  • litinový rošt – pro přípravu mas, která snesou vyšší teploty; litina se rozpálí až na 300 °C a drží teplotu
  • litinová pánev – pro přípravu lívanců a palačinek
  • stojan na kuře
  • pánev wok – pro přípravu směsí

7 kroků k dokonalé grilovačce

Grilovačka na plném slunci a bez posezení je úsměvná představa. Že stůl a židle na zahradu ještě nemáte? Potom pro vás máme tip.

Pivní set - vybalte balík 50x220 cm a za necelou minutu máte na zahradě stůl a 2 lavice pro 10 lidí. Praktický a snadno udržovatelný, to je pivní set. Stůl vám navíc může posloužit jako pracovní plocha.

Slunečník – provedení je nespočet, ale ideálem je výkyvný slunečník. Nejoblíbenější má průměr 3 m, pro balkóny je nejpoužívanější rozměr 210x140 cm. Díky vyosené boční tyči ho můžete naklápět podle potřeby a díky křížovému ocelovému stojanu jej neufoukne ani silný vítr.

  • vypněte přívod vzduch pomocí průduchů
  • sundejte poklop a nechte uhlíky dohořet
  • ještě žhavou grilovací mřížku vyčistěte ocelovým kartáčem
  • následně mřížku odmastěte vodou se saponátem

7 kroků k dokonalé grilovačce
nahoru