Jak pěstovat bylinky a založit bylinkovou zahrádku
Není nad čerstvě natrhané bylinky, které provoní každý pokrm. Abyste si i vy mohli bylinky kdykoliv dopřát, tak vám poradíme, jak si založit pestrou bylinkovou zahrádku.
Jak naplánovat a založit bylinkovou zahrádku
Aby byla úroda hojná a bylinkové záhony pestré a zdravé, nejdřív byste měli vše naplánovat.
- Jak velký prostor máte k dispozici?
- Kolik semínek a rostlin budete potřebovat?
- Budete mít bylinky v květináči, v truhlíku, na záhonu nebo ve skleníku?
- Vejde se vám na terasu třeba vysoký záhon?
Vyberte pro bylinkovou zahrádku místo
Nejdřív si rozmyslete, kde na zahradě nebo na balkóně mají bylinky růst. Mějte na paměti, že bylinky mají různé potřeby, co se týče množství světla a vlastností půdy. Ideální místo pro pěstování bylinek je zčásti na slunci a zčásti ve stínu. Pokud nemáte možnost vysázet bylinky ven, není důvod ke smutku. Některé druhy bylinek lze pěstovat také v bytě. Vhodné na to jsou subtropické bylinky, jako je například bazalka, koriandr, zázvor nebo aloe.
Jaké druhy bylinek můžete pěstovat?
Profíci v kuchyni
Kuchyňské bylinky jsou velmi rozmanité a ke každému jídlu existují vhodné chutě, které rozvoní pečeni, rybu nebo zeleninu. Po ruce je dobré třeba mít petržel, pažitku, kopr, lichořeřišnici nebo libeček.
Temperamentní jižané
Středomořské bylinky patří ke stálicím v českých kuchyních. Bez bazalky si salát caprese představit nedokážeme a tymián s rozmarýnem nesmějí chybět u brambor nebo masa. Bylinky se používají také při pečení. Zkuste někdy do jablečného koláče přidat levanduli nebo do salátu svatolinu.
Exotické druhy z Dálného východu
Exotické bylinky jsou na experimentování v kuchyni to pravé ořechové. Pokud rádi zkoušíte jídla z nejrůznějších koutů naší planety, pak jsou exotické bylinky u vás v kuchyni jako doma. K nejznámějším patří saturejka africká a koriandr. Méně známé jsou denivka a gynostema.
Bylinky do čaje a koktejlů
Že je máta peprná nuda? Tak to jste si ještě asi nikdy nesvařili její čerstvé lístky a potom tento čaj nedochutili citrónem nebo jinými plody. A v létě je studený mátový čaj prostě hit. Je ale rozdíl, jestli potřebujete mátu do čaje nebo do Mojita. Vyberte si tedy tu správnou odrůdu.
Bylinky FloraSelf pocházejí z Německa
HORNBACH sází na bylinky FloraSelf z Německa. Naši zahradníci bylinkáři pěstují rozsáhlý sortiment i v bio kvalitě na Dolním Rýnu, ve Falci, v Bádensku-Württembersku a dalších oblastech. Odkud přesně vaše rostlina pochází, to vám prozradí etiketa. Pro vás to znamená, že bylinka má regionální původ, osvědčenou kvalitu potraviny a maximální svěžest.
Kam bylinky vysázet?
Rozmyslete si, jaké bylinky byste chtěli pěstovat. Hlavní roli hraje především chuť. Současně byste si ale měli rozmyslet, zda máte pro tyto druhy bylinek ideální půdu a množství slunce. Na otázku ohledně správného místa vám odpoví samy rostliny, protože jejich listy vám prozradí, kolik slunce vyžadují.
Malé, šedé a tvrdé listy snáší hodně slunce a horka. Velké masité listy mají raději vlhký polostín. Pak už téměř nezáleží, zda bylinky vysadíte nebo zasejete semínka. Obě dvě varianty je nutné dělat s láskou a pečlivě.
Některé bylinky, jako je bazalka a koriandr, patří mezi jednoleté. Každý rok je tedy nutné zasadit je znovu. Tak, teď už máte vybráno a můžete se pustit do výsadby nebo výsevu. Ale pozor, ještě jednu věc je nutné promyslet. Ne všechny druhy bylinek se totiž mají rády vedle sebe na stejném záhonu nebo v truhlíku.
Které bylinky se navzájem dobře snášejí? |
|
---|---|
A které se navzájem vůbec nemusí? |
|
Samotáři | Libeček, pelyněk a levandule se s jiným druhy sice snáší dobře, ale zato potřebuji hodně místa na rozvinutí. |
Jak připravit bylinkový záhon
Pletí plevele nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti, ale je potřeba to udělat.
- Plevel odstraňte co nejdříve, aby se nemohly vytvořit žádné kořínky. Práci vám usnadní zahradní motyčka, rýč, vytrhávač nebo vypichovač plevele.
- Po skončení růstové fáze, většinou na podzim, můžete záhon ještě do hloubky zrýt. Zabráníte tím tomu, že se v půdě neuchytí rostliny, které tam nechcete.
- V zimních měsících nechte půdu odpočinout.
- Pokud máte mimořádně jílovitou půdu a silně zhutnělou zeminu, stojí za to ji obohatit o drcený štěrk, křemenný písek a kompost. Pokud je půda naopak písčitá a mimořádně prodyšná, měli byste ji zlepšit vysoce kvalitním zahradním substrátem.
Chcete se svojí bylinkovou zahrádkou do profi ligy? Máme pro vás tip na skvělý záhon. Jedná se o bylinkovou spirálu, díky které lze vytvořit pro všechny bylinky ideální podmínky.
Co je to bylinková spirála?
Bylinková spirála je trojrozměrný záhon, který se skládá z několika zón s různými ekosystémy. Ty do sebe spirálovitě přecházejí. Spirála je tvořena z kamenů, ale můžete ji postavit také ze dřeva nebo kovu. Je to zcela na vás.
Výhody bylinkové spirály
- Praktičnost
Vzhledem k vyšší konstrukci je sklízení a péče šetrná vůči zádům a méně namáhavá. - Je nenáročná na péči
Kameny působí jako akumulátor tepla, který dodává teplo nashromážděné ve dne rostlinám v noci. Oblázky a drcený štěrk kromě toho zajistí, že bude rychle odtékat dešťová voda, protože bylinky vůbec nemají rady nahromaděnou vodu. - Přitahuje na zahradu další návštěvníky
Motýli, včely a čmeláci bylinky milují, takže milují také bylinkové spirály. - Rozdílné vlastnosti půdy už nehrají hlavní roli
Do spirály můžete bylinky vysázet, protože její různé úrovně obsahují úrodnou půdu a lze je přizpůsobit jednotlivým druhům bylinek. - Šetří místo
Pokud na zahradě nemáte místo, jednoduše budete stavět do výšky. A základovou plochu si můžete samozřejmě stanovit sami.
Kameny, které použijete pro stavbu, určují styl spirály a měly by se hodit ke zbytku vaší zahrady. Nerovnoměrné pískovcové kameny, oblé oblázky nebo pálené cihly s rovnými hranami? Každý druh stavebního prvku má své kouzlo.
Klasika | Velká | Malá |
---|---|---|
Klasická struktura bylinkové spirály je oblá a trojrozměrná. Obsahuje tři až čtyři zóny, které představují různé vegetativní oblasti. | Pokud by se mělo jednat o gigantické rozměry, můžete vytvořit pochůznou bylinkovou spirálu. To už vypadá skoro jako labyrint. | Nejedná se o opravdové spirály, ale o velká kola na sobě. A pokud máte jen málo místa, můžete bylinkovou spirálu postavit do rohu. Tam můžete pracovat v jednotlivých úrovních, ale zato ušetříte místo. |
Vhodné pro... | Vhodné pro... | Vhodné pro... |
... každou zahradu. Vytvořte ji v takové velikosti, kterou vám umožňuje vaše zahrada a podívejte se, jaké by se hodily kameny. | ... opravdu pořádně velké zahrady nebo např. komunitní zahrady. | ... malou zahradu nebo jako základní model. |
Abyste mohli různým druhům svých bylinek poskytnout vždy ty nejlepší podmínky, měli byste zpravidla založit tři různé zóny. Ty jsou naplněny různými druhy zeminy a proniká do nich různé množství slunečního záření. Přechod mezi zónami je plynulý. Tyto tři zóny jsou standardní:
- Vlhká zóna
- Normální zóna
- Suchá zóna
Mokrá zóna | Normální zóna | Suchá zóna |
---|---|---|
Vlhkou zónu můžete vytvořit ve spodní části spirály. Ta obsahuje živnou půdu s humusem. Dešťová voda odsud odtéká pouze pomalu, a půda proto zůstává neustále vlhká. Výplň této zóny se skládá z jílovité zahradní zeminy a hotového kompostu. | Další úrovní je normální zóna. Na tu použijete standardní zahradní půdu. Pokud je spíše jílovitější, měli byste ji promíchat s trochou štěrku. Tím bude prodyšnější. Umístěte bylinkovou spirálu tak, aby normální zóna byla v polostínu. | Středomořské pohoří je nejvíc podobné suché zóně. Slunné a suché prostředí je na vrcholu bylinkové spirály. Smíchejte velké množství štěrku s malým množstvím zahradního substrátu. Tak bude moci voda rychle odtékat. |
Bylinky pro vlhkou zónu | Bylinky pro normální zónu | Bylinky pro suchou zónu |
Máta, Petržel, Bazalka, Pažitka, Libeček lékařský, Roketa, Šťovík kyselý, Oregano, Kopr | Levandule, Svatolína, Koriandr, Meduňka, Lichořeřišnice | Yzop, Majoránka, Tymián, Levandule, Rozmarýn, Saturejka horská |
Tipy pro bylinkové spirály
Vaše bylinková spirála se nemusí skládat nutně ze třech zón. Počet závisí na tom, jaké bylinky chcete vysazovat. Můžete se omezit na dvě zóny nebo vytvořit v úpatí spirály malé jezírko, které bude představovat extra vlhkou zónu. Zde můžete vysadit například potočnici lékařskou, mátu vodní nebo blatouchy bahenní.
Jak bylinky sázet
Bylinky je vhodné před vysazením ven nejprve předpěstovat. V teple domova nebo ve skleníku. Mladé rostlinky lze vysazovat ven nejdříve na konci dubna nebo začátkem května. Hlavně středomořské bylinky většinou nejsou mrazuvzdorné a mohly by v chladné noci omrznout.
Bylinkám můžete do půdy přidat speciální substrát pro bylinky nebo humus. Při pěstování v květináči nebo truhlíku dávejte pozor, aby se v nich nehromadila voda. Vyřešit to můžete buď vyvrtáním otvoru nebo dejte pod substrát keramzit jako drenážní vrstvu.
Praktičtí pomocníci
Pro usnadnění přípravy, výsadby a výsevu si můžete domů, resp. na zahradu přinést praktické zahradní pomocníky.
Na kypření půdy v květináčích a truhlících se hodí ruční motyčky. Lopatky na květiny a výsadbové kolíky jsou praktické pro přípravu jamek pro rostliny nebo semena. Pro hrubší práce na záhonu je občas zapotřebí rýč. A ti, kteří pracují na větších projektech, ocení chrániče na kolena a ochranné zahradní rukavice.
Jak bylinky správně zalévat a hnojit
Většina bylinek uhyne spíše kvůli přílišné zálivce než vyschnutím. Takže zalévejte střídmě, vždy dle potřeb konkrétní bylinky. Všeobecně vzato je lepší zalévat méně často, ale zato vydatně.
V žádném případě se nesmí voda hromadit. Vodu vytékající na podtácky a do obalů, pokud se nevstřebá do půl hodiny, vylévejte.
Bylinky nezalévejte shora, protože to podporuje napadení houbami a při intenzivním slunečním záření to může mít za následek popálení listů. Zavlažujte půdu, a ne samotnou rostlinu.
Hnojivo musí bylinkám „chutnat“. Ne všechny potřebují stejné živiny. Proto nehnojte příliš horlivě. Některé bylinky by se naproti tomu na konci léta již hnojit neměly. Hnojivo se pak drží v půdě a v kořenech velmi dlouho. Rostlina ho ve svém „zimním spánku“ nepotřebuje. Ideální je pravidelné hnojení, například hnojivem pro zeleninu a bylinky FloraSelf Nature. Zejména po stříhání, to udělá bylinkám dobře.
Jak bylinky správně stříhat
Je bylinky vůbec nutné stříhat? Je to lepší, protože řez udržuje byliny zdravé a bohaté na úrodu.
Kdy by se měly bylinky stříhat?
Bylinky se používají v kuchyni a pravidelně se sklízí. Ale přesto jim na jaře prospěje pořádné prostříhání. Třeba u zlatice je správnou dobou na prostříhání doba před vytvořením výhonků.
Mimořádně důležitý je jarní řez u dřevnatějících rostlin jako u rozmarýnu, levandule, tymiánu, saturejky, šalvěje a aloisie citronové. Jedině tak zůstanou tyto bylinky kompaktní. Pokud je přistřihnete ještě jednou na začátku léta (o svatojánské noci), podaří se jim vykvést dokonce ještě podruhé. Pokud by rostlina přece jen zdřevnatěla, protože jste ji zapomněli pravidelně přistřihávat, pomůže radikální řez.
Bylinky by se neměly přistřihávat na podzim, jelikož jim seberete jejich důležitou ochranu proti zimě. Trvalé bylinky jako kostival, pažitka a meduňka citronová se pročistí časně zjara.
Aloisie citronová roste do podélných keřů a rychlým tempem. Pokud špičky jejích výhonků po nárůstu do délky cca 30 cm přistřihnete, zůstane hezčí.
Půdopokryvné rostliny, jako tymián by se měly přistřihávat pravidelněji. Po řezu bylinky ocení hnojivo na bylinky Floraself.
Jak bylinky sklízet
Pokud bylinky dostávají správnou péči, bude úroda bohatá. Ale i pro sklízení existuje vhodná doba.
Ideálně od deseti do dvanácti dopoledne. Tou dobou v sobě bylinky mají nejvíce éterických olejů a mají nejvýraznější chuť. Toho lze využít samozřejmě jen tehdy, pokud bylinky můžete také ihned zpracovat. Takže je buď zkonzumovat nebo rozložit na plochu k sušení.
Na co je třeba dávat pozor, pokud budete sklízet různé části rostliny?
Listy a výhonky | Jednoleté a trvalé bylinky se mohou sklízet průběžně od stonku o délce 10 cm. Plné aroma většiny bylinek je k dispozici ve fázi krátce před vykvetením. Výjimky: tymián, saturejka, rozmarýn, šalvěj, oregano, levandule. Lze je používat s listem a květy, a i tak jsou stále aromatické. |
---|---|
Květy | U některých bylinek lze používat květy jako dekoraci, na vaření nebo pro kosmetiku, např. levanduli, oregano, tymián, rozmarýn, šalvěj. Důležitá informace: sklízejte květy, když právě začaly růst. |
Semena | Sklízí se, když zelená semena nažloutnou, to znamená dostatečně včas, aby semena nezačala opadávat v přezrálém stavu. Příklady: kopr, anýz, fenykl, koriandr a kmín. |
Kořeny | Sklízí se na podzim po opadání listů. Příklad: kořenový petržel. |
Jak bylinky skladovat
V podstatě platí sklidit a ihned použít. Často se ale stane, že bylinky musí zůstat čerstvé po několik hodin nebo dní.
1. Zabalte bylinky do mírně navlhčené kuchyňské utěrky a uschovejte do přihrádky na zeleninu v lednici.
2. Bylinky můžete dát též do sklenice s vodou, ale rychleji tím tak budou ztrácet na čerstvosti. Tato varianta je vhodná pouze tehdy, pokud byste chtěli bylinky spotřebovat ještě v ten samý den. Pokud byste je chtěli použít až později, musíte je zakonzervovat.
Zamrazení v mrazničce
Ne všechny bylinky jsou vhodné k zamrazení. Bazalka si sice uchová dobré aroma, ale rozbředne. Vhodné jsou například kopr, petržel, pažitka, meduňka citronová, kerblík a koriandr.
1. Varianta: zamrazit v plastové krabičce na potraviny nebo ve výrobníku ledu.
2. Varianta: šokové zamrazení - na pečicí plech položte pergamenový papír, dejte do mrazničky a nastavte "šokové zamražení". Zamrazené bylinky pak uložte do plastových krabiček na potraviny. Lépe se poté budou oddělovat a porcovat.
Sušení
Volně: volně rozložte na drátěné pletivo nebo dřevěné laťe, tak aby mohl vzduch proudit zespodu nebo do malých volně svázaných kytiček na vzdušné, suché místo. Nebo je pověste v malých volně svázaných kytičkách na vzdušné, suché místo. V každém případě sušte ve stínu.
V troubě na pečení: ideálně v horkovzdušné troubě na roštu (pod něj dejte pečicí plech pro zachytávání opadajících částí bylinek) po několik hodin při teplotách 35 až 40 stupňů Celsia. Dvířka trouby by měly zůstat vždy otevřené na štěrbinu, aby mohla unikat voda. Bylinky jsou finálně usušeny, když „chrastí“. Uskladněte je ve tmavých, vzduchotěsných nádobách, aby se nemohlo ztrácet aroma. Kořeny se před sušením očistí a rozdělí na menší kusy. Ideálně pomocí sušičky ovoce. Venku je sušení velmi zdlouhavé. Semena se usuší i s květy. Tkanina pod rostlinami zachycuje opadávající semena.
Aroma se zachytává do octu a oleje. Bylinky, které se používají s octem, lze octem zakonzervovat. Bylinky, které se používají s olejem, se uchovávají v oleji. Suché a čisté bylinky nechte odpočívat v octu nebo oleji cca 4 týdny. Nejprve na světlém a poté na tmavém místě.
Bylinky a škůdci
Pokud máte bylinkou zahradu na balkonu nebo terase, jste ve výhodě, protože škůdci si cestu nahoru jen tak nenajdou. Ale pokud by se přece jen někteří rozlezli, lze je vyhubit pomocí přírodních prostředků.
Přírodní pomocníci
Drobní živočichové, jako například slunéčko sedmitečné, včely, čmeláci a podobný hmyz jsou užiteční, protože jsou přirozenými nepřáteli škůdců
- Slunéčkovití, pestřenky a zlatoočkovití učiní mšicím konec.
- Také svilušky patří k vyhledávané kořisti pestřenek.
- Čmeláci a včely sbírají bohaté množství květového nektaru.