4 tipy, jak vybrat gril na dřevěné uhlí
Jakmile se rozžhavené uhlí pod roštem zbarví do zářivé červené, začne mnoha milovníkům grilování bít srdce jako o závod a krev v žilách kolovat mnohem rychleji než obvykle. Klasické grilování na dřevěném uhlí je opravdový zážitek!
Jaké jsou výhody grilu na dřevěné uhlí
Při přípravě jídla na girlu na dřevěné uhlí se vzduchem line nezaměnitelná vůně grilovaných pokrmů. A to někdy může být ta správná romantika. Gril na dřevěné uhlí se snadno montuje a skladuje, navíc si můžete vybrat z několika velikostí v různých cenových kategoriích. Malé grily lze snadno přenášet z místa na místo, takže ho sebou můžete vzít na výlet, do kempu nebo k vodě.
Jaké jsou nevýhody grilu na dřevěné uhlí
Vaření na dřevěném uhlí přináší také mnoho úskalí, se kterými je potřeba se poprat. Tak například časová náročnost. Je nutné počítat s tím, že dřevěné uhlí musí být před grilováním správně rozžhavené. Navíc grilování na dřevěném uhlí z velké míry závisí na počasí a povětrnostním podmínkách. Vítr a déšť otevřenému grilu určitě nesvědčí. Takže pokud chcete grilovat na dřevěném uhlí téměř za každého počasí, vyberte si gril s poklopem.
Jak gril na dřevěné uhlí čistit
Když váš gril na dřevěné uhlí po každém použití pečlivě vyčistíte, tak mu prodloužíte životnost a před dalším grilováním si ušetříte spoustu práce. Čistěte gril zvenku i zevnitř. Zbytky tuku, připálené nečistoty a zbytky jídla lze bez problému odstranit mycím prostředkem na jemné povrchy a měkkou houbičkou nebo utěrkou. Nepoužívejte ale žádné mechanické čisticí prostředky nebo agresivní čistidla.
Pokud máte gril s povrchem z vypalovaného porcelánového smaltu, tak ho není nutné voskovat ani natírat. Prach a nečistoty stačí omýt teplým mýdlovým roztokem. Při grilování raději používejte hliníkové odkapávací misky, aby tuk nekapal do rozžhaveného uhlí.
U grilovacího roštu na dřevěné uhlí s poklopem zbytky jídla po každém grilování spalte. Poklop musí být zavřený, vzduchové štěrbiny otevřené. Předtím z roštu odstraňte všechny velké kusy grilovaných pokrmů. Pak rošt očistěte pomocí čisticího kartáče na grily.
Velké zbytky jídla odstraňte papírovou utěrkou, zbytnělé krusty rozpusťte namočením do mýdlového roztoku a poslední zbytky tuků odstraňte z roštu mycím přípravkem na jemné povrchy a houbičkou.
Když gril nepoužíváte, zakryjte ho obalem na grily nebo ho uložte na místo chráněné před nepříznivým počasím.
Bezpečnost na prvním místě
Na co byste měli při grilování na dřevěném uhlí dbát?
Tak v žádném případě nepoužívejte na podpal dřevěného uhlí líh ani benzín. Hrozí totiž nebezpečí vypařování zdraví škodlivých látek. Na podpalování používejte zdravotně nezávadné speciální tekuté podpalovače nebo kostky.
Při grilování na dřevěném uhlí zabraňte odkapávání tuku do rozžhaveného uhlí. Přitom totiž může vznikat kouř, který obsahuje rakovinotvorný benzopyren.