Jaké vybrat kuchyňské elektrospotřebiče do kuchyně, aby se v ní dobře vařilo?
K povedené kuchyni patří především dobré vybavení. Moderní a úsporné elektrické spotřebiče dělají z vaření opravdový zážitek. Nechte se inspirovat a vyberte si svého nového kuchyňského pomocníka.
Sporák a pečicí trouba
Sporák je v kuchyni místem, okolo kterého se točí všechno dění. To je jeden z mnoha důvodů, proč se zaměřit speciálně na varnou desku a troubu. Ať už se rozhodnete pro jakékoli provedení, tyto spotřebiče vám nabídnou technicky vyspělé funkce, které vám podstatně usnadní každodenní vaření a navíc zvýší bezpečnost.
Samostatná varná deska
Ta umožňuje prostorové oddělení sporáku a pečicí trouby. Díky tomu tak můžete vaši pečicí troubu bezproblémově posunout do jiné pracovní výšky, zatímco na jiném místě budete moci zapnout varnou desku.
Například sklokeramické varné desky s indukční technologií ohřívají pouze hrnec a nikoli samy sebe. Díky tomu je tak značně sníženo nebezpečí popálení. To je skvělé pro rodiny s dětmi.
Naprostou špičku představují pečicí trouby s ergonomickými zvedacími systémy, dotykovým ovládáním a automatickým čištěním díky pyrolýze. I dvojité či trojité teleskopické výsuvy jsou více než praktické. Díky tomu se pečení stane vaší zálibou.
Myčka nádobí
Myčky nádobí s vodním senzorem a senzorem naplnění, myjí nádobí vysoce efektivně a ještě přitom šetří vodu a energii. Dbejte na energetický štítek, např. A++.
Pokud žijete v malé domácnosti nebo máte na mytí málo nádobí, nabízí se koupě „Myčky nádobí pro jednoho“. Ty jsou většinou 45 cm široké a výborně se hodí do malých míst.
Lednice
Dalším ústředním místem kuchyně je lednice nebo kombinace lednice s mrazákem. Ta představuje pro mnohé lidi středobod vesmíru. Čím vás může lednice překvapit?
Domácí bar
Kostky ledu, ledová tříšť a pitná voda na stisknutí tlačítka, barové přihrádky ve dvířkách či několik nastavitelných teplotních zón - pro labužníky nabízí moderní lednice vše, co vyžaduje novodobý životní styl.
Univerzální modely a kombinace vestavné lednice a mrazničky disponují elektrickým LED ukazatelem pro vizuální regulaci teploty a antibakteriální vrstvou.
Snadná úspora energie
Energetický štítek vás informuje o hodnotách spotřeby. S eko spotřebiči ušetříte mnoho energie, přičemž jsou k dostání také přístroje s hodnotami spotřeby A+. A++ a A+++.
Energeticky úsporné přístroje třídy energetické účinnosti A+ šetří například až 60 % elektřiny.
Namontování dvířek podle potřeby
U dvířek vestavných lednic se rozlišují dvě techniky montáže:
Montáž na pevno:
U tohoto druhu montáže se dvířka lednice a dvířka nábytku spojí napevno. To zajistí dokonalé spojení lednice a mrazničky, zlepší využití prostoru a zvýší zatížitelnost dvířek lednice.
Montáž posuvných dvířek:
U tohoto druhu montáže se dvířka zařízení spojí přes pojezdovou kolejnici s dvířky nábytku, takže dvířka nábytku budou při otevírání a zavírání klouzat podél po kolejnici.
Digestoře
V kuchyni jsou digestoře a odsávače par nepostradatelné. Nejen, že stylově vypadají, ale odvětrávají páru a nepříjemné pachy z vaší kuchyně pryč.
Režim výfuku a recirkulace
Většina moderních odsavačů par má zabudovaný režim odtahu a recirkulace vzduchu. V režimu odtahu je vzduch vedený ven přes filtr a částice tuku a pár jsou odfiltrované. Dostatek přívodního vzduchu zajišťuje hladký chod a efektivnější výkon než je tomu u procesu cirkulujícího vzduchu.
Digestoře s odtahem však vyžadují složitější instalaci a mohou vést ke ztrátám energie v důsledku odvádění vzduchu ven. V režimu cirkulace vzduch cirkuluje přes tukový a uhlíkový filtr. Ztráty energie jsou menší, ale musíte akceptovat vyšší hladinu hluku.
Aktivní tukové a uhlíkové filtry
Filtr digestoře je zásadní pro funkční a čistou kuchyni.
- Tukový filtr odvádí mastné složky páry, které se vytvářejí při vaření. Když je filtr plný, musí se vyměnit nebo v případě kovových filtrů důkladně vyčistit.
- Uhlíkový filtr je nezbytnou součástí pro recirkulaci odsavačů par. Odstraňuje zápach a v případě potřeby se také musí měnit.
Nezapomeňte na přívod teplé vody
Decentralizovaným přívodem teplé vody pomocí průtokového ohřívače, zásobníku teplé vody nebo zařízení na vařicí vodu můžete rychle a snadno ušetřit vodu i energii. Nejprve byste se měli rozhodnout, zda potřebujete jednoduchý nebo skupinový přívod.
Jednoduchý přívod
Zde je každému odběrnému místu přiřazeno vlastní zařízení na teplou vodu, díky čemuž odpadají dlouhé rozvody. Oblastmi použití jsou kromě kuchyně apod. také pokoje pro hosty a domácí dílny. V běžném případě stačí u jednoduchého přívodu použít malý zásobník.
Sériový přívod
Zde se připojí několik, u sebe blízko ležících přístrojů k zařízení na teplou vodu, zpravidla velkému zásobníku. Příslušné přístroje musí být tlakuvzdorně uzavřené.
I v kuchyni se dá ušetřit, když víte, jak na to
- Nejsou nutné dlouhé rozvody vody
Díky decentralizovanému přívodu vody máte krátké vodovodní rozvody a díky tomu se tak vyhnete zbytečným nákladům na vodu a tepelným ztrátám, které vznikají při oběhu horké vody. Vodu budete mít přitom k dispozici bez dlouhého čekání. - Správné dávkování vody
Teplou vodu lze uskladnit do zásoby ve velkých množstvích, aniž byste ji museli úplně vypotřebovat. Je efektivní ohřívat průtokovým ohřívačem vždy pouze potřebné množství vody - Optimální teplota
Vzhledem k zásobníku, požadovaným množstvím smíchané vody a z hygienických důvodů se voda ohřívá v zařízeních na teplou vodu na teplotu více než 65 stupňů. Je účinnější nastavit teplotu v elektronických průtokových ohřívačích přesně na požadovanou hodnotu. Díky tomu tak nebude potřeba přidávat studenou vodu.