Nic na tom není, prostě to dám na gril
Jak na správné grilování? Nepodcenit to a nemyslet si, že to nějak zvládneme. Nejčastější chyba je píchat do masa vidličkou, abychom se přesvědčili, zda je hotové. Tím zbytečně necháváme vytéct šťávu a ve výsledku máme vysušený tvrdý kousek.
Často se opakuje i problém s rychlostí – ta nejvyšší neznamená zrovna výhru. Když vyndáme maso z lednice, měli bychom ho nechat alespoň 20 minut (raději 30) „odpočinout“. Po dokončení tepelné úpravy by opět mělo maso chvilku ležet na talíři nerozkrojené.
Příslušenství: velká vidlička…nic víc není potřeba
Možná jste zažili urputný boj při obracení masa nebo zeleniny kuchyňskou vidličkou. A přitom se to může se správnými nástroji vše udělat lehce a bez nebezpečí narušení struktury nevhodným nástrojem.
Existuje množství příslušenství pro grily, které pomůže zdokonalit a zjednodušit přípravu masa, zeleniny a všeho ostatního, co se chystáte grilovat. Kleště jsou obvyklé, teploměry postupně objevujeme, ale víte o tom, že existuje nepřeberné množství dalších vychytávek? Patří mezi ně například:
- marinovací injekční jehly,
- grilovací fény,
- stojany na žebírka,
- kameny na pizzu,
- držáky na ryby,
- špízy na marshmallow,
- stojany na kuře,
- lisy na hamburgery,
- formy na klobásy.
Teplota masa: píchnu do toho a uvidím
Mezi nejčastější chyby při grilování patří i podcenění sledování teploty uvnitř masa. Většinou se řídíme odhadem, nebo dokonce do masa opakovaně bodáme něco ostrého, abychom poznali, zda je vevnitř měkké. To bychom rozhodně dělat neměli!
Nejlépe nám pomůže teploměr na maso, který sleduje potřebné údaje. Platí, že bychom měli uvnitř dosáhnout teploty okolo 71°C, u drůbeže můžeme klidně ještě o 10 stupňů více.
To při klasickém přímém grilování znamená roztopit gril alespoň na 200°C. Jak rychle potřebné teploty dosáhneme, záleží mimo jiné na tloušťce masa. Podle letité kuchařské poučky by mělo být asi 3 cm vysoké.
Jíme jen to, co ugrilujeme
Znáte ty chvíle, kdy hladová skupinka lidí u stolu hypnotizuje místo přípravy jídla očima a čeká na moment, kdy budou potraviny hotové? Pak obsah grilu rychle spořádají a situace se opakuje. S dobře připraveným letním posezením takové chvíle minimalizujete.
Máte-li gril, na který se vejde 36 steaků najednou, starosti odpadají, ale pokud ne, obohaťte tabuli dalšími potravinami, které se hodí k pokrmům z roštu (a můžete si je klidně dát i samotné). Například bagetou s bylinkovým máslem či zeleninovými saláty.
Jestliže máte rádi pečivo křupavé a opékáte si ho, můžete odkrojit kůrku – nedojde ke zkroucení a chléb bude vypadat hezky i na slavnostnější tabuli.
Na grilování se hodí hlavně maso
Skladba potravy na mnoha grilovačkách není příliš pestrá: steak, krkovice, případně hermelín. Díky velké oblibě hamburgerů nacházíme cestu k mletým masům.
Co se týká sýrů, vězte, že neexistuje jen hermelín. Grilovat se dá i balkánský sýr, hodně populární je například tvrdší středomořské halloumi z ovčího mléka.
Grilování zeleniny (například jako zpestření sýrových špízů) je stále populárnější, týká se to především cukety, papriky, cibule. Z hub se na roštech nejvíce objevují klasické žampiony či portobello. Víte ale, že je stále populárnější grilování ovoce? Hodí se například banány, ananas, fíky… skvěle chutná i grilovaná hruška.
To nejdůležitější na grilování je sice strávit volný čas na zahradě s přáteli a dobře se pobavit, ale proč bychom si nemohli radostné chvíle zpříjemnit perfektně připraveným jídlem?