Co by nemělo ve venkovní kuchyni chybět
Sestavte si vaši novou venkovní kuchyni tak, aby k vám a vašemu kuchařskému umění seděla stejně tak dobře, jak má sedět poklice na hrnci. V zahradní kuchyni můžete zkombinovat jednotlivé součásti a vytvořit si tak svůj kulinářský ráj přesně podle vašich požadavků.
Při sestavování vždy zohledněte váš běžný pracovní postup v kuchyni. V případě, že se například věnujete výhradně grilování, je smysluplné postavit kuchyňský modul s grilem doprostřed. Mimořádně oblíbená jsou velkoformátová profi zařízení na plyn. Kdo griluje na plynu či na dřevěném uhlí, nepotřebuje elektřinu.
Místo na přípravu a krájení
Důležitým prvkem zahradní kuchyně je pracovní deska. Ta musí být dostatečně velká.
Na osobu, pro kterou se vaří, byste měli mít cca 50 až 60 centimetrů šířky. Pro krájení a odkládání surovin, hrnců či mís, nabízí dostatečný prostor pracovní desky s hloubkou přibližně 60 centimetrů.
Ve skříňkách nebo zásuvkách pod pracovní deskou lze ukládat nejrůznější kuchyňské náčiní, grilovací uhlí a nářadí a také náhradní plynové lahve. Dbejte na to, aby byl tento skladovací prostor chráněn a dobře větrán, aby se zde nemohla hromadit vlhkost a vznikat plísně.
A co voda?
Mít dřez ve venkovní kuchyni je mimořádně praktické. Na jednu stranu potřebujete zabudovat přívod vody a taktéž trubky pro odvod odpadní vody. Na zahradě tedy potřebujete mít i vodovodní přípojku. Vodu, kterou jste používali pro mytí salátu či zeleniny, můžete odvést do záhonů jako vodu na zalévání.
Vodu, ve které plavou mycí přípravky, zbytky jídla nebo tuky, je nutné zlikvidovat – v ideálním případě takovou špinavou vodu odvádějte do kanystru nebo vany.
Důležité
Přes zimu nezapomeňte odmontovat vodovodní přípojku. Hadice a baterie by mohly zamrznout a prasknout.
Umístění kuchyně
Vaření a komunikace patří dohromady. Při přípravě jídel je hezké, když kuchař nemusí stát sám u sporáku či grilu, ale může se bavit se svými hosty. Z tohoto důvodu byste vaši zahradní kuchyni neměli stavět ke zdi, aby vám vaši hosté nekoukali jen na záda.
Při výběru místa byste navíc měli myslet i na dostatek prostoru a povětrnostní podmínky. I pohledová ochrana má smysl, když nemáte právě chuť na to, aby vám soused koukal do hrnců.